Loading...
Karakter TSW 2018-03-24T21:23:29+00:00

Karakter en opvoeding van de Tsjechoslowaakse wolfhond

De Tsjechoslowaakse Wolfhond in huis vergt wel wat van de eigenaar. Het is niet de gemakkkelijkste hond om op te voeden. Hij heeft een zeer consequente hand nodig en richt zich vaak op één baas.
Het is absoluut geen hond voor beginners. Ze zijn zeer speels en eigenzinnig. .De wolfhond heeft, in tegenstelling tot een meer gedomesticeerde hond, geen “will to please”, wat het een stuk moeilijker maakt om ze te trainen. Bovendien zijn ze niet gefokt op het natuurlijk herkennen van menselijke feromonen. Dit betekent bv dat het terugdringen van het onstuimige communicatieve bijtgedrag een langdurige klus is. Ook de zindelijkheidstraining vergt veel meer tijd dan bij de meer gedomesticeerde hond

Houd er rekening mee dat hij hij snel zijn eigen regels vaststelt en die niet gemakkelijk laat terugdraaien. Met heel veel geduld kun je bij dit ras veel bereiken maar hij zal altijd blijven proberen om eigen initiatief en regels te stellen.

Een Tsjechoslowaakse Wolfhond is snel afgeleid. Daarom is hij minder geschikt om via de traditionele weg gehoorzaamheid cq. africhting te doen. Als je er genoeg tijd in steekt, dan behoren IPO, Behendigheid en Speuren zeker tot de mogelijkheden.

Je mag van de Tsjech niet verwachten dat hij spontaan zal oefenen. Het gedrag van de TSW is sterk doordacht – het is noodzakelijk hem te motiveren om te trainen. De oorzaak van de meest voorkomende mislukking is de hond te vermoeien met nutteloze herhalingen van dezelfde oefeningen, waardoor hij zijn motivatie verliest.

De Tsjechoslowaakse Wolfhond is in voor lange wandelingen, fietsen, zwemmen etcetera maar ligt hij ook graag bij je op de bank te kroelen. Alleen zijn vindt hij maar niets en zet het dan ook vaak op een huilen zoals wolven dat ook kunnen. Niet zelden probeert hij ook om uit te breken en maakt hij ramen en deuren zowel van binnen als van buiten

Een eigenaar zal op alle gebieden regelmatig verrast worden door de inventiviteit van de hond. Zo zal een Tsjech, die altijd verzot is op eten, je onbewaakte eten altijd proberen in te pikken. Hij zal in het begin zelfs in je bijzijn proberen om je eten onder je neus van je bord te trekken. En daarna als een haas naar een veilige plek sprinten om het op te peuzelen. In het begin is het leuk en hilarisch maar ook hier geldt consequentheid en trainen. Het zijn ontzettende clowns met een tomeloze energie. Met hun gezichtsuitdrukking en verrassende acties pakken ze je in waar je bij staat.  Ze zijn graag bij je en houden van knuffelen en aandacht. Zijn enthousiast als je weer thuis komt en visite zal uitbundig begroet worden. Hun karakter is vrolijk en stabiel.

Het zijn geweldig atletische honden en kunnen vanuit stilstand over een hekwerk of schutting springen. Als de hond ergens zijn zinnen op heeft gezet dan zal hij tot het uiterste gaan om het voor elkaar te krijgen. Heeft de hond ergens echt geen zin in dan zal hij het ook absoluut niet uitvoeren en is dan Oost-Indisch doof.
Door hun sterke kaken (dubbel zo sterk als een herdershond) is het mogelijk dat ze binnen enkele minuten een draadkooi/bench open buigen om zo hun weg naar de vrijheid te bewerkstelligen.
Als een wolfhond niet genoeg beweging krijgt zullen ze sloopgedrag vertonen (en met hun enorme kaakkracht kan dat allesverwoestende gevolgen hebben). Ook kunnen ze proberen uit te breken. Een wolfhond is zeer roedelgericht en daarom kun je ze niet lang alleen laten. Doe je dit wel dan kwijnt hij weg of zal hij alsnog een uitweg vinden. Wolfhonden kunnen deuren open maken, metershoog springen, en klimmen als een kat.

De Tsjechoslowaakse Wolfhonden ontwikkelen zeer sterke sociale relaties, niet alleen met hun baas, maar ook met de hele familie. Daarbovenop respecteren zij de geprivilegieerde positie van kinderen en laten hen handelingen toe – zoals bij hun welpen – die zij niet toelaten bij volwassenen of andere honden. Zij kunnen gemakkelijk leren leven naast andere huisdieren die bij de familie horen. Daarentegen kan men problemen krijgen bij ontmoetingen met vreemde dieren. Het is van vitaal belang om hun drang voor de jacht te verminderen, wanneer ze nog pup zijn.

Maar….als je zijn karakter kunt begrijpen en waarderen; als je zijn geweldige gangwerk recht wilt doen; als je weet te waarderen dat je zijn respect moet verdienen en onderhouden…..dan heb je een een geweldige kameraad voor het leven.

Een Tsjech is gewoon anders, net iets meer, een geweldig stukje puur natuur in huis. Als ze je hart hebben gestolen dan ben je verkocht.